Uklanjanje bisti znamenitih Sarajlija

sa1

Nisam profesionalni novinar niti imam namjeru to da postanem. Pa nisam istraživao razloge, a i zašto bih, zbog kojih su uklonjene biste dvoje znamenitih sarajlija sa svojih postolja. Opisujem samo ono što vidim. Biste su se nalazile ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. I uklonjene su odavno. Prvobitno su uklonjenje sve tri sa svojih postolja u vrijeme secesionističkog rata u Jugoslaviji, i vjerovatno nakon nečije primjedbe, sve tri su vraćane na svoja postolja poslije nekoliko godina nakon završetka rata. Da bi se ponovilo ponovo prije par godina da je neko uklonio dvije biste, a ostavio bistu Daniela Ozme koja i danas stoji.

Za Jevreja Ozmu, koji je bio jugoslavenski umjetnik, ubijen u hrvackom logoru Jasenovac, se vjerovatno imao ko da zauzme i da njegova bista ne bude ponovo sklonjena ispred likovne akademije, a za drugo dvoje zaslužnih umjetnika, nema ko da se zauzme i da se i njihove biste vrate na svoja mjesta. Jer nije u skladu sa zvaničnom pričom zvaničnog Sarajeva i svih njegovih medija o nekakvoj srbskoj “agresiji”, da se u javnosti pojavljuju nekakvi Srbi koji su uveličali značaj grada Sarajeva i upisali ga u svjetske hronike i učinili da je Sarajevo postalo poznato i po nečemu drugom, a ne samo po atentatu na okupatora.

Da sam i ušao u Likovnu akademiju, kao što bi svaki novinar uradio, i potražio objašnjenje zašto su uklonjene biste dobio bih sigurno neki izgovor. Ali kao što rekoh, ja nisam novinar i ovo nije novinarski članak, nego tekst o tendencijama.

Inače se “Akademija likovnih umjetnosti” (ALU) nalazi u zgradi Evanđelističke crkve koja je izgrađena 1899. godine u vrijeme austrijske okupacije. Ovu su zgradu kao i mnoge druge u vrijeme Republike Jugoslavije nacionalizovali i danas je u ovoj zgradi likovna akademija. Manir komunista je bio da se umanjuje značaj vjerskih institucija, pa su dodjeljivali crkvene prostorije raznim visokoškolskim ustanovama. Tako su šumarskom fakultetu dali prostorije rimo-katoličke crkve, i to je vraćeno vlasniku, a ekonomskom fakultetu je data zgrada „Srbske pravoslavne crkve“, koja još nije vraćena vlasniku.

Biste koje su uklonjene su:

Vojo Dimitrijević - je bio jedan od osnivača “Kolegijum Artistikuma”, “Udruženja likovnih umjetnika BiH”, “Škole likovnih umjetnosti” i član “Akademije nauka i umjetnosti BiH”. Dakle veoma značajan lik za samu akademiju, grad kao i cjelokupnu umjetnost u bivšoj jugoslavenskoj republici BiH, pa i cijelu Jugoslaviju.

Mica Todorović - je bila članica “Akademije nauka i umjetnosti BiH”. Podatke preuzimam sa Vikipedije i tamo naravno da ne piše u kojem je logoru bila, pa ja pretpostavljam da je bila u nekom logoru kojeg je organizovala Hrvatska država.

Oboje umjetnika su rođeni i umrli u Sarajevu.

Umjesto zaključka prilažem par slika, jer je ovo članak o tendencijama.

Ko neće brata za brata, imaće stranca za gospodara, kaže stara srbska izreka.

sa2

Duško Bošković, desetog mjeseca 7524. godine.