Sve srpske golgote

Dvije priče o nekažnjenim zločinima nad Srbima...

JOŠANICA - Foča - Nikoljdan 1992.

56 ubijenih,uglavnom masakriranih Srba od 2 godine starosti do 98(najmanje 21 silovanih žena i djevojaka) i Genocid nad Srbima na krsnu slavu sastavni je dio genocida nad Srbima i pravoslavnim narodima u cjelini, a koji vjekovima vrše germani sa Vatikanom za koje u ovom poslednjem ratu veliki dio "prljavog posla" obavljaju fundamentalisti islamiste Alije Izetbegovića 19. decembra 1992.godine na Nikoljdan,jake muslimanske snage, takozvane "Prve drinske brigade", pod komandom Zaima Imamovića, prešle su tog Drinu iz pravca Goražda i sklopile obruč oko 18 srpskih sela i zaselaka u okolini Foče. Naredba je glasila "Zarobljenih ne smije biti". U isto vrijeme, oko 400 naoružanih zločinaca, palilo je redom i ubijalo nejač u Odžićima, Gapićima, Brajkovićima, Medžanovićima, Bogovićima, Skobaljima, Vasadićima, Ostrmćima, Baždarima, Bjelicama... Srpske, seoske straže, slabo naoružane, pružile su otpor nadmoćnijem, mržnjom zadojenom neprijatelju, nekoliko sati.

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj je za vrijeme Drugog svjetskog rata 1941-1945 prema do sada sakupljenim podacima, a što nikako nije konačna cifra, ubijeno 74.762 djece, mlađih od 14 godina. Među njima je bilo 14.528 djece evidentiranih kao žrtve rata, dok je nad 60.234 djeteta izvršen najteži oblik genocida. Ubijeno je 32.054 dječaka i 28.012 djevojčica. Najviše je ubijeno srbske djece - 42.791, ciganske - 5.737, muslimanske – 5.434, židovske – 3.710 i hrvacke – 2.289. Za 273 djeteta nije utvrđena nacionalna pripadnost.

Nepoznato o bombardovanju Narodne biblioteke Srbije

bibl1Osim stradanja ljudi, materijalnih dobara i infrastrukture, s početkom Drugog svetskog rata, u potpunosti je stradala i Narodna biblioteka Srbije. Ona je planski gađana - najveća i najvrednija riznica pokretne kulturne baštine ovog dela Evrope sravnjena je sa zemljom. A danas, evo, slavi 185. rođendan. Povodom ovog jubileja podsećamo se najtragičnije priče naše biblioteke koja ne sme da se zaboravi.

U njoj je čuvana građa ne samo srpskog porekla već i ona koja je poticala sa teritorije čitave Evrope i koja je obuhvatala hronološko razdoblje od gotovo hiljadu godina. S pravom ne samo istoričari već i stručnjaci koji se bave zaštitom kulturne baštine i u Evropi i kod nas, tvrde da je plansko uništenje NBS od strane nacista najveći pojedinačni zločin učinjen nad kulturnom baštinom u čitavom periodu Drugog svetskog rata.

šehovacSrbi u logoru Silos-Hadžići, robijali više godina, nego što će robijati zajedno svi Srbi koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločine nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima u svim srpskim logorima tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, iako nisu ubili nijednog Bošnjaka!

Sjedim u sudnici 4. Suda Bosne i Hercegovine, slušam i razmišljam o završnim riječima tužiteljice povodom ratnih zločina za koje se sudi Bošnjacima koji su počinjeni u Logoru Silos, grad Sarajevo, opština Hadžići, mjesna zajednica Tarčin.

Sjećam se!

 

Svaka avlija armija

SLAVKO Šibalija (52), inženjer u „Telekomu“, već 10 godina u Beogradu, ne tuguje za Sarajevom, odavno ga više ne smatra „svojim“. Ne može da ima radost sećanja na dane pored Baščaršije gde je pre rata stanovao (Ulica Ognjena Price 1), gde se oženio, sina dobio.