Pričaonica

Bošnjaci i bosanski jezik

grbSjedili smo tako i dogovarali se o proslavi godišnjice mature. I skrenu razgovor na uspomene: „Sjećaš li se ti kada smo... a sjećaš li se ti kada smo mi...“ i tako unedogled. Reče mi jaran: „Sjećaš li se kada si na času bosanskog izašao da čitaš svoj rad pred svima, za kaznu da čuju i ostali zašto si dobio keca?“ Gledam ga u oči da li će da trepne. I nije. Slaže u sekundi, a da nije ni trepnuo. Nismo uopšte nikada imali nikakve časove bosanskog jezika u gimnaziji. Jezik koji smo učili se zvao srpsko-hrvatski, i skraćeno smo ga zvali srpski. Predavala nam nastavnica koja sada predaje hrvatski u Katoličkom školskom centru. Ne vjerujem da se sve to moj neuništive memorije jaran iz klupe ne sjeća, ali eto nekako se desi da promijeni istoriju u trenu u svoju korist, ali na moju štetu.

Nisam jednom u svom poslijeratnom periodu doživio od svojih sugrađana da me ubjeđuju da nisam Srbin, nego Bosanac, i da ne govorim srbskim jezikom nego bosanskim. Uvijek sam se pitao kako to da se nikada ne sjete da nekog stanovnika BiH nazovu Hercegovcem, nego uvijek Bosancem. Kao da Hercegovina ne postoji. A mogli su s toga smisliti i hercegovački jezik da nam bude živopisnije i da se imamo oko još čega kvalitetno svađati.

Istina oslobađa i pomiruje normalne ljude. Ovim drugim nema pomoći, oni će da vjeruju u šta oni hoće uprkos činjenicama.

U „Službenom listu RBiH“ od dana 6.4.1994. godine zvanično se uvodi pojam „Bošnjak“ kao zamjena dosadašnjeg imena „Musliman“. Do tada počev od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa preko Kraljevine i Republike Jugoslavije pojam Bošnjak nije bio upotrebljavan, osim kao prezime. Zašto je ovo ovako neka ljudi pišu akademske radove na ovu temu, ja ovde prosto iznosim samo gole činjenice.

sllist

Ovako je izgledao glasački listić za protivustavno odvajanje BiH od Jugoslavije, mimo volje Srba, na kojem se jasno vidi ko su narodi u BiH. Zašto su izabrali baš taj naziv za sebe, a ne neki drugi, je opet pitanje za akademsku zajednicu. Možda pobornici Izetbegovićeve „Islamske deklaracije“ znaju odgovor.

glasacki list

A sada da vidimo šta neki Bošnjaci sami govore za sebe da su. Sebe definišu kao „antisrbe“. Da ne misle samo neki Bošnjaci da su antisrbi, nego većina potvrđuje ovaj grafit koji stoji ko zna koliko, a da se ni jedan Bošnjak nije pobunio protiv ovakve definicije. Znači slažu se sa definicijom.

antisrbi

Interesantan je i običaj u Bošnjaka kada je u pitanju isticanje državne zastave, pored antisrbizma oni su i okretači zastava naopako

bas carsija zastave

Još jedno pitanje za akademsku zajednicu: Da li Srbi prelaskom na islam postaju Bošnjaci, tj. antisrbi koji okreću BH zastave naopako, ili ostaju ipak Srbi i kakav stav po ovom pitanju ima Srpska pravoslavna crkva?

politika ekspres

Da je ovo bolna tema potvrđuje i FB kaznena ekspedicija koja ispunjava želje tužibaba i uklanja sadržaje ove tematike.

fb kazna salih

Da li će pisac ovog teksta kao i cijela redakcija dobiti ovu „titulu“ nakon ovog teksta, ostaje da se vidi?

đikan