Pričaonica

Ostrog kao vododjelnica srbstva

ostrogJedna od profitabilnijih grana u okviru turizma je vjerski turizam. Profiteri su shvatili da se može dobro zaraditi od organizovanog vođenja vjernika po vjerskim objektima i raznim lokacijama bitnim za identitet vjerskih sistema koji dominiraju čovječanstvom. To su na prostoru Jugoslavije najbolje i prvo shvatili u Hercegovini, pa su osmislili projekat ukazanja bogorodice, koji je region „ukazanja“ uzdigao u veoma profitabilnu sredinu. Sa malo jačim projektorom i uz nisku oblačnost se mogu čuda napraviti. Pravoslavci nešto slično pokušavaju sa „proplakavanjem“ ikona na ranzim mjestima i „čudesnim izcjeljenjima“.

Ostrog je izuzetno profitabilna destinacija vjerskog turizma. Sigurno je i Vatikan zainteresovan za njegov profit. Nisu uzalud napravili svoju državu da ne moraju plaćati porez Italiji. Za profit kojeg Ostrog postiže i koji odlazi u Beograd, su zainteresovani kako sam SPC koji ga ubire, tako i država Crna gora na čijoj se teritoriji nalazi Ostrog. I svi Srbi su u pravu. Ostrog pripada svima nama i svi bi da ubiremo profit od njega. Jedni po osnovu vlasništva nad nekretninom, a drugi po osnovu lokacijete nekretnine.

Dobro je pitanje zašto samo pravoslavni vjernici ustaju u zaštitu ove nekretnine u Crnoj gori, ali ne i drugih objekata po drugim bivšim Jugoslavenskim republikama koje su u goroj poziciji.

Žalosno u svemu tome je što je pozadina svog ovog „vjerskog“ međusrbskog sukoba u stvari novac, a ne vjera, koja sve više postaje samo alatka kojom se lakše dolazi do novca. Teško nam svima padaju razne bajke u ovakvoj situaciji o tome ko je veći vjernik, veći pravoslavac ili Srbin, kao da je svaki Srbin vjerski fanatik, ko je gdje registrovan kao vjerska institucija i čija je registracija validnija u današnje vrijeme, ko je sektaš, a ko je pravovjeran.

Samo se uzaludno trošimo na međusobna nadgornjavanja i istjerivanja neke naše unutrašnje pravde i prava ko će da bude pitan za svaku sitnicu, umjesto da se usredotočimo na stvarnog neprijatelja koji nas postepeno, višedecenijski, čak i viševjekovno jako efikasno izcrpljuje i razgrađuje i iznutra i izvana.

Pametnom dosta, a ostali u pamet.