Pričaonica

Osamdeset godina “Igmanskog marša”

image 2022 01 30 182736Igmanski marš je izveden na Savindan i to je bio zaista nadlјudski podvig Jugoslavenske oslobodilačke vojske znane u narodu kao Partizani, koja je inače bila slabo i naoružana i opremlјena, pa je samim tim i podvig za divlјenje.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov je u svom obraćanju mnogobrojnim učesnicima skupa duhovito primjetio da kao da je Igman te godine bio u Sibiru, a ne u BiH. Ja bih samo ispravio ambasadora da Igman tada nije bio u BiH, nego u  NDH.

Ono što ne pripada ovakvom skupu je svake godine uporno donošenje zastava BiH kao i ratnih zastava Armije RBiH. Ove obje zastave su negacija dostignuća “Igmanskog marša” i nije im mjesto na ovakvim skupovima. Ti simboli predstavlјalјu secesionističke snage koje su protivustavnom secesijom od Jugoslavije izazvale rat. Te snage koje predstavlјaju ove dvije zastave su napadale na kostur Jugoslavije na Jugoslavensku narodnu armiju i iztjerivale je sa svog prostora kojeg je oslobodila od okupatora i branila ga decenijama od pokušaja dezintegracije.

I sada se pojavlјuju razbijači i secesionisti od Jugoslavije i njihovi potomci sa punim ustima antifašizma, a znamenje koje nose ih svrstava na stranu razbijača jedne dokazano antifašističke države, Jugoslavije. Imamo sada dosta često situaciju da potomci fašista napadaju potomke antifašista da su fašisti, pri čemu nemaju pojma šta označava pojam fašizam.

I mi njima takvim trebamo da vjerujemo da oni iskreno poštuju podvig “Prve proleterske brigade”, a njihove potomke su proglasili agresorima na BiH!?

Nemam spisak boraca te brigade, ali sam siguran da niti jedan Bošnjak u njoj nije bio, jer su Bošnjaci tek konstituisani  1993. godine, nisu postojali ni u SFRJ kao konstitutivni entitet, a kamo li u drugom svjetskom ratu.

Ne vjerujem ni da je bilo u brigadi ni pravih Hrvata, pošto su oni uglavnom bili u vojsci i redarstvu svoje ND Hrvatske. POslije svega doživlјenog ne mogu da zamislim nekog Hrvata koji bi rekao nešto u stilu, “braćo Srbi ja sam na vašoj strani i ratovaćemo zajedno protiv ND Hrvatske za Jugoslaviju”.

Zaklјučak koji se nameće je taj da su borci Prve proleterske brigade bili uglavnom Srbi, Crnogorci i Dalmatinci. Vjerovatno je bilo i Slovenaca i oni su bili proganjani u NDH pa su spas potražili u partizanima, te je njihovo prisustvo na ovom skupu svake godine primjetno.

I na kraju krajeva ti koji nose BiH zastavu (vidi sliku) je nose naopako okrenutu, što govori i o tome koliko uopšte znaju išta o bilo čemu, ali su tu iz ko zna kojih razloga. Ima jedna stara izreka u ovom kraju koja odlično oslikava ovakvo stanje: “Kud svi Turci tu i mali Mujo”.

Inače ko ne zna šta bi mogao biti korijen riječi Igman, neka razmišlјa u pravcu da možda ne potiče od pojma “iguman”. Iguman je inače monah koji upravlјa pravoslavnim manastirom, koji je sigurno bio negdje tu na toj planini, pa ga više nema.