Pričaonica

Ko je pobijedio u Kosovskom boju?

kosovski bojSvima je već znano da su nas donedavno ubijali u pojam da su Srbi izgubili Kosovski boj i da je Branković nekakav izdajnik. U novije vrijeme se pojavljuju i oni koji činjenicama i logikom obaraju taj mit i dokazuju da smo ipak pobjednici, a u tom slučaju onda nema nikakvih izdajnika (Deretić, Vidojević, Rajić, Vidojević).

Pa da ne ponavljam priču ljudi koje možete čuti na gornjim linkovima, ja bih samo da bacimo pogled na jedan mali detalj koji govori više nego što to izgleda na prvi pogled. Radi se o povelji kralja Tvrtka I kojom ukida trg soli u Sutorini, mjestu koje je nedavno bilo čuveno po sporu između Bosne i Hercegovine i Crne gore i kome ono pripada.

tvrtko titula

Na stranu azbučno pismo kojeg neki prozvaše bosančicom, a u isto vrijeme ne nazvaše to isto pismo u drugom dijelu istog kraljevstva srbicom, i na stranu što kralj Tvrtko nosi tradicionalno srbsko kraljevsko obilježje - ime Stefan, i što piše da je kralj Srbima, Bosnom i pomorjem, mnogi mu negiraju da ima ikakve veze sa Srbima.

Ludilo.

Još veće je ludilo što se pojavio i dodikoistički pokret negiranja bosanstva u Srba, a iz same titule našeg kralja kao i pisma kojim se pisalo, se vidi da su Srbi i Bosna odavnina jako uvezani, čak se mogu smatrati i sinonimima.

Odgovor na pitanje ko je pobijedio u Kosovskom boju se krije u ovoj povelji.

Srbski kralj je bio Tvrtko u vrijeme Kosovskog boja (vidi datum povelje), i poslao je svoju vojsku pod komandom Vlatka Vukovića na Kosovo. I Vlatko se vratio iz boja sa viješću da su Srbi pobijedili, i taj glas je prenešen dalje čak do Pariza gdje su zvonima oglasili pobjedu hrišćanske vojske nad muhamedancima. Sve je jasno kao dan, srbski kralj je živ i zdrav, a osmanlijski vladar je ubijen. Ne treba biti posebno pametan pa skontati ko je pobijedio u ovom boju.

Problem nastaje naknadno, jer podčinjeni srbskom kralju Tvrtku I, vladaru Bosnom, Srbima i Pomorjem, knez Lazar Hrebeljanović (rodom od Grblja, pa je ispravnije ga nazivati Grbljanović), i kneginja Milica, bivaju od nekih krugova proglašeni za cara i caricu. I ispada da je njima u tom slučaju kralj Tvrtko I bio podređen, pošto je titula kralja ispod titule cara.

I nije nam dovoljno što nam naši neprijatelji mrse našu istoriju, da nas slude da ne znamo da li smo došli ili smo pošli, nego se nađu i neki naši mudraci da nam je već zamršenu dodatno smrse.

Kao nijesu baš oni car i carica u tom nekom zemaljskom smislu, nego su to u nebeskom smislu. Pa hajde da mi dok smo na zemlji i živimo ovaj zahtjevni zemaljski život, da se na zemlji ponašamo zemaljski, a na nebesima ćemo se ponašati nebeski, jer ne može drugojačije. Nemojmo da sve radimo naopako i da na zemlji živimo nebeski.

A kada ćemo onda živjeti zemaljski?

 

Duško Bošković, 21.2.7524(2016). godine