Razgovori

PRAVOSLAVLJE I RASКOLI - kako se snaći?
Razgovor o knjizi prof. dr Zorana Miloševića

Razgovor vodio: Novica Кrezić

Raskoli su se dešavali u prošlosti, dešavaju se i sada, kada je Srpska crkva u pitanju iamo makedonski raskol, a evo talasju i u Crnoj Gori. U Ukrajini u okviru Ruske crkve takođe su se pojavili raskoknici, a sada uz pomoć Fanara dobili i Tomos o samostlanosti. Кako se snaći u svemu ovome?

Odavno iskra raskola u Srpskoj crkvi, ali i Ruskoj buja. Mi smo odmah posle drugog svetskog rata imali makedonski raskol, koji je stavljen na led i ne rešava se. Ali on tinja, i za sve verujuće i ljude dobre volje to je bolno pitanje. Sa odvajanjem Republike Crne Gore iz sastava Državne zajednice Srbije i Crne Gore odmah se postavilo pitanje stvaranja tzv. Crnogorske crkve. Tako da su raskolnici vrlo živahni u deljenju Srpske crkve.

skoj đenićZS: Mnogi su zbog medijskih manipulacija i blokada jako slabo upoznati ili su čak i pogrešno obavješteni o radu vaše organizacije, pa vas molimo da nam iz prve ruke objasnite kada ste nastali, iz kojih potreba i koje vrijednosti baštinite?

Drug Aleksandar Đenić: Rad SKOJ-a je obnovljen 25. janura 1992. godine. Mi smo tada osnovani kao pomladak Nove komunističke partije Jugoslavije. Nastali smo kao marksističko – lenjinistička omladinska organizacija i ideološki nastavljači predratnog SKOJ-a, koji je dao ogromne žrtve u borbi protiv fažizma i za socijalizam, a koji je ukinut 1948. godine. Naš glavni cilj je borba za socijlističku alternativu i komunističku perspektivu. Mi smo osnovani u jeku imperijalističke agresije na našu zemlju, u vreme sankcija i ratova, kad je Zapadni imperijalizam razbijao socijalističku Jugoslaviju. To je bilo vreme krvavog bratoubilačkog rata, koji je izazvan od strane Zapadnog imperijalizma. Mi smo u tim istorijskim okolnostima jednog opšteg ludila - ponudili politiku bratsva i mira među narodima.

ananicDanas je svakome na svijetu ko drži do sebe milo znati o svojemu porijeklu. Ali mnogi zapadni Srbi često nijesu mogli ni saznati o svojemu porijeklu pošto nije imao ko da prenese to znanje na mlađe naraštaje. Već više vijekova se dešava zatiranje Srba zapadno od Drine, koje je kulminiralo u drugom svjetskom ratu kada su cijela sela i cijele srbske porodice zatrte. Pored fizičkog utamanjivanja konstantno se sistematski radi na krivotvorenju mnogih podataka, a u slučaju nemogućnosti krivotvorenja, onda se pribjegava namjerno pogrešnom prikazivanju i tumačenju podataka, a sve u cilju da se ospori postojanje Srba kao naroda na ovijem prostorijma i preimućstvo da naciji Hrvata.

Zato su danas na cijeni ljudi koji se bave rodoslovljem, ne samo svoje porodice, nego i mnogih drugih i koji ostavljaju pisani trag iza sebe novim naraštajima. Jedan od njih je Vojislav Đure Ananić. rođen 1948. godine u Aleksandrovu kod Zrenjanina, a starinom Banijac, koji je pisao jedno vreme za revijuIstorijaiz Beograda i za portal Poreklo.rs.

ratko licinaZS: Poštovani gosp.Ličina, znamo da je 2005. izabrana ili u prognanstvu obnovljena Vlada RSK. Šta je Vlada za ovih 15-16 godina konkretno uradila? Koji su rezultati rada Vlade?

R.Ličina: Vlada RSK u progonstvu nije Vlada u punom kapacitetu, zbog specifičnog položaja u kom se nalazi. Ona je par ekselans političko tijelo, svojevrsna srpska politička savjest. Suština formiranja i opstajanja Vlade RSK u prognostvu je upravo – opstajanje do nekog pogodnog geopolitičkom momenta koji nam bude naklonjen za djelovanje. Zato smo mi prije svega svojevrsni čuvari plamena državotvornosti i suverenopsti Srba sa tih prostora. Ipak, uprkos svemu Vlada RSK je i u takvim okolnostima radila , održala preko 50 sjednica i pokrenula mnoge inicijative, naučne skupove, rezolucije i druga dokumenta.... U granici svojih moći, svakako, u datim okolnostima i okruženju u kom se nalazimo.

jarcevic1Razgovor sa Slobodanom Jarčevićem

DB: Poštovani Slobodane, u početku rata neprijatelji RS i RSK su bili pripadnici jugoslavenskih nacija koji su krenuli u secesiju, ali je tokom rata sve više izbijalo na površinu da iza svega stoji u stvari NATO pakt, koji se na kraju morao i direktno umiješati u naš rat. Zašto se NATO morao umiješati, i time se razotkriti, šta je po vama bio pravi razlog?