Pravoslavlje

  Naziv sveštenih lica u pravoslavnoj bosanskoj crkvi u srednjem veku

  Naziv sveštenih lica u pravoslavnoj bosanskoj crkvi u srednjem veku

  Srednjevekovna pravoslavna bosanska crkva, po svojim narodnim nazivima sveštenih lica, nosi na sebi čisto slovensko obeležje, stoga je potrebno najpre reći nešto o njenome postanku i njenoj prošlosti, da bi se to obeležje moglo lako razumeti. Svaka pravoslavna država u srednjem veku imala je i svoju samostalnu pravoslavnu crkvu.

  Sjaj Hrama Svetog Save

  91639 hram02 news1 nebojsa mandic ffPOZVAN sam od sekretara patrijarha Germana da dođem u Patrijaršiju 22. septembra 1984. godine. Prigodno obučen, uzbuđen, pristupio sam dvoru Patrijaršije. Dočekan sam na glavnim vratima, naspram Saborne crkve, i uveden na visoko protokolaran način. Osetio sam da je nešto važno u pitanju. Uveli su me u prostoriju gde su se nalazili NJegova svetost patrijarh German i dr. Đorđe Pešić, koga sam odranije poznavao, međutim patrijarha Germana dotle nisam upoznao. Uz upoznavanje i pozdrave počeli smo obične razgovore. Nije potrajalo dugo, patrijarh mi svečano, sa malo reči, saopšti:

  Iz Bihaća u Vođenicu

  vodjDabro-Bosanski Istočnik iz 1887. god. i priča o otkriću jedne crkvine na području današnje Bihaćko-Petrovačke eparhije.

  Ko je online

  Ko je na mreži: 252595 gostiju i nema prijavljenih članova

  Hostign

  Design by Novica.info