Manastir Drenovac

man.drenovac

Manastir se nalazi u Slavonskom Drenovcu (Slavonska Pozega).Prvi hram na ovom mjestu podignut je 1758–62. godine, a obnovljen je 1887. godine. Ikonostas koji je krasio ovu svetinju izrađen je 1775. godine. Crkva je srušena na Božić 1942. godine, a ikonostas je odnijet u Zagreb prije rušenja i vraćen je u Pakrac tek 1985. godine.

Ova crkva i manastir imaju bogatu prošlost. Samo selo se pominje već davne 1292. godine. Rezolucijom Bečkog dvora manastir se ukida 6. marta 1775. godine, pa je drenovačka manastirska crkva pretvorena u parohijsku, a keltska zdanja u parohijski dom, navode u Srpskom privrednom društvu "Privrednik" iz Zagreba.

Nekada samo Drenovac, u popisu 1698. godine upisan je kao graničarsko naselje sa četiri domaćinstva pravoslavne vjere.

Srđa Vukičević, Đuro Marinković, Radosav Prodanović i Krstivoj Bošnjak čuvali su stražu na rijeci Ilovi, koja je bila tursko-austrijska granica.

U selu su orahovački kaluđeri 1719. na ruševinama stare crkve podigli novu crkvu Svetog Georgija i uz nju manastir.U toj manastirskoj crkvi je 1758. godine Vasilije Romanovič izradio ikonostas koji spada u red najboljih dostignuća pravoslavne ikonografije u Hrvatskoj i Slavoniji.I danas se sa ulaza mogu vidjeti prozori od ćelija u kojima su nekada spavali monasi. Pored crkve se takođe nalaze i katakombe u kojima su kosti monaha.Polovinom 18. vijeka Drenovac je već imao 25 srpskih kuća, a 1991. u selu je bilo oko 300 mještana, većinskog srpskog stanovištva, a danas ih je samo nekoliko desetina.Crkva je posjedovala tri zvona. Srednje i veliko su livena u Mariboru, a malo, ukradeno, zvono je vjerovatno bilo i najvrijednije, jer je 1765. godine liveno u Gracu.Ova tri zvona slovila su kao najbolja, jer su zajedno tvorila h-mol harmoniju.Da je istorija zvona duga govori i zapis da su preživjela oba svjetska rata zakopana u sjeniku. Crkva je 1942. rušena prema nalogu ustaša, a Romanovičev ikonostas pred crkvom iscijepan i spaljen. Treći put ih je spasio Hrvat J. P. 1991. godine.

Na mjestu gdje je nekada bio hram, sedamdesetih godina podignut je zvonik sa koga je otuđeno zvono, a ostale crkvenoumjetničke dragocjenosti su takođe uništene devedesetih godina. U dvorištu gdje je nekada bio Hram Rođenja Presvete Bogorodice danas se nalazi samo betonski krst i ostaci dotrajalog zvonika.

drenovac1

drenovac2

drenovac3

drenovac4

drenovac5

drenovac6

drenovac7"Bratstvo" 1899.