Kordun

˶Zavičajni klub Kordunaša'', ˶Udruženje boraca Korduna'' i udruženje ˶Krajiški privrednik''

Čast nam je da Vas obavestimo u vezi svih relevantnih informacija povodom naučnog skupa pod nazivom: ˶Monografija Korduna...''. Skup je zamišljen kao jednodnevna diskusija 16.06.2019. u vremenu 11-15 časova, koja će se održati u Ugrinovcima, ul. Partizanska 228 (hala Kuehne+Naghel).

Agendu skupa sa detaljnom satnicom, redosledom izlaganja učesnika i njihovom temom izlaganja ćemo Vam dostaviti naknadno.

Svoje referate trebate dostaviti na mail adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do 31.10.2019.godine.

kordun

 Kordun je regija u središnjoj Hrvatskoj. Između 1991. i 1995. pripadao je republici Srpskoj Krajini.
Naziv Kordun nastao je u razdoblju Vojne krajine i usko je povezan sa strateškim značenjem kraja. Dolazi od francuske riječi cordon koja znači vrpca, niz ili red. U ovom slučaju to se odnosi na niz povezanih stražarnica i utvrđenja prema isturenom turskom području zapadne Bosne. Ulogu stražarnica vršilili su srednjovjekovni burgovi koji su pretvoreni u granične karaule i čardake koji su bili postavljeni na takvim međusobnim razdaljinama da su vizuelno mogli jedni s drugima biti u kontaktu.
Reljefno, Kordun je prijelazna zona između dinarskog planinskog područja (Lika) i ravničarskog prostora središnje Hrvatske. Teren je uglavnom brežuljkast s manjim uzvisinama (200-300 m) koje se postupno povećavaju prema Petrovoj gori, najvišem vrhu Korduna smještenom u njegovom središtu. Čitavo područje gravitira Karlovcu i predstavlja dio šire Pokupsko-kordunske regije. Najveća gradska naselja na Kordunu su Vojnić, Slunj, Vrginmost i Topusko.