Vlada RSK u u prognostvu

Odobren hrvatski genocid i u Beogradu

RSK memo640Vlada i Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu se više puta obraćala državnicima Republike Srbije, s upozorenjem, da je Hrvatska obavila zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu i nad Srbima u vreme razbijanja Jugoslavije – od 1990. do 1995. U ovom drugom zločinu genocida, Hrvatska je okupirala Republiku Srpsku Krajinu (Zonu pod zaštitom UN) i prognala iz nje i hrvatskih područja 800.000 (osamstotina hiljada) Srba, lišila ih osnovnih ljudskih prava i zaplenila im svu pokretnu i nepokretnu imovinu. Iako je (po međunarodnom pravu) privatno vlasništvo nenarušivo, UN, EU i međunarodno sudstvo ne primoravaju Hrvatsku da tu privatnu srpsku imovinu vrati srpskim porodicama. Vlada RS Krajine je upućivala tužbe protiv Hrvatske - UN, EU i međuarnodnom sudstvu, ali je ostala bez ikakvog odgovora.

Ono što je najžalosnije, ni Vlada Republike Srbije nije preduzela nikakve mere radi uklanjanje posledica hrvatskog zločina genocida nad Srbima od 1990. do 1995, mada je to Vlada RS Krajina više puta predlagala. Da biste se uverili u to, dostavljamo Vam pismo Vlade Krajine,  Br.1535/12 -  29. 11. 2012, upućeno Predsedniku Republike Srbije, Predsedniku Vlade, Predsedniku Skupštine i šefovima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Mada zločin genocida ne zastareva, Vlada Republike Srbije ne preduzima mere protiv Hrvatske u UN, Evropskoj uniji i pred međunarodnim sudovima. Naravno, ovako međunarodno odobravanje hrvatskog zločina genocida nad Srbima, ohrabrilo je današnje hrvatske državnike, te su, u ovo vreme, nagovestili tužbu protiv Srbije za „agresiju na Hrvatsku“, zahtev za ratnu odštetu i zahtev da se Hrvatskoj pripoje „hrvatske teritorije na levoj obali Dunava“, koje su samo srpske istorijske i etničke oblasti, kakve su i srpske zemlje okupirane Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštitom UN).

Sledi pismo srpskim državnicima Krajine od 29. novembra 2012, na koje, da ponovimo, nisu odgovorili nijednom rečju – ni oni u vladajućim strankama, ni oni u opozicionim.

S poštovanjem,

            Branko Bibić, sekretar Vlade

            Beograd, 16. 12. 7528 (2020)

***

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA

VLADA SKUPŠTINA U PROGONSTVU

11070 Zemun, Magistratski trg 3 - Tel. 3077-028, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Br.1535/12 -  29. 11. 2012.

 

PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNIKU VLADE REPUBLIKE SRBIJE

PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

ŠEFOVIMA POSLANIČKIH GRUPA U NARODNOJ SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE

 

PRIMEDBE NA PISMO KOALICIJE

UDRUŽENjA IZBEGLICA

Poštovana gospodo,

Vlada i Skupština Republike Srpske Krajine u progonstvu su se obraćale više puta, od 2005. godine, na vaše adrese. No, naši predlozi nisu prihvaćani, niti smo za takav stav dobijali objašnjenje. A molili smo, da se Republika Srbija, u svojim odnosima s UN, drugim međunarodnim organizacijama, međunarodnim sudovima i s članicama UN, zauzme za naplatu od Hrvatske ratne štete zbog  hrvatskog zločina genocida nad srpskim narodom, od 1990. do 1995, i da pokrene pitanje okončanja okupacije Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštiom UN) i vraćanje Srbima statusa državotvornog naroda, ukinutog od Sabora Hrvatske 25. decembra 1990. godine. Predlagali smo, između ostalog, da Republika Srbija pokrene i pitanje naplate ratne odštete od Hrvatske za zločine genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu.

S obzirom da Vam je upućeno «Pismo namera Koalicije udruženja izbeglica» i da će ono biti razmatrano na sednici Narodne skupštine, skrećemo Vam pažnju, imajući u vidu opšte interese srpskog naroda, da bi neke odrednice u ovom dokumentu trebalo obavezno ispraviti:

  1. Ovo je odrednica u Tačci 2. Pisma: U Aneksu G Sporazuma pod nazivom: „Privatna svojina i stečena prava» se navodi da će pravo na pokretnu i nepokretnu imovinu, stanarsko pravo i intelektualnu svojinu koju su građani imali na dan 31.12.1990. godine biti priznato, zaštićeno i vraćeno u skladu sa utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava“.

 

Navod da će Srbi svoja prava ostvarivati na osnovu onih prava koja su imali 31. 12. 1990. je veoma štetan. Zbog toga što je Sabor Hrvatske izmenio ustavne odredbe 25. decembra 1990, kojima je ukinuo Srbima državotvorni status i kojim su proglašeni nacionalnom manjinom. A Srbi su imali u Krajini državotvorni status u Mađarskoj – od 1471, u Austriji – od 1630, u Jugoslaviji – od 1918. i u federalnoj Hrvatskoj – od 1945. Zato, predlažemo da se ukloni datum 31. 12. 1990, a da se, umesto njega, unese datum pre 25. decembra 1990, kad su najosnovnija ljudska i nacionalna prava Srbima ukinuta.

  1. Predlažemo, da se u Tačci 1. izmeni odrednica:

„Koalicija udruženja izbjeglica je krovna organizacija koja trenutno okuplja 72  udruženja, a koja su osnovali izbegla i prognana lica i građani koji su rodom i poreklom iz Bosne i Heccegovine i Hrvatske“.

 

Ovakvom odrednicom se krše najtemeljnija prava Srba, jer se ne spominje Republika Srpska Krajina (Zona pod zaštitom UN), a ona je, kao država srpskog naroda, bila sastavni deo Socijalističke Republike Hrvatske, a i nezavisna država od 1991. do 1995. godine. Od 1995. godine do danas, ona je samo okupirana od strane Hrvatske i to se ne sme zanemarivati – što se najdirektnije čini navedenom odrednicom „Pisma namera Kolicije udruženja izbeglica“.

 

S obzirom da Vaši kabineti ne sarađuju s Vladom i Skupštinom Republike Srpske Krajine u progonstvu, ovo pismo je otvoreno.

Milorad Buha, premijer                                    Dipl.inž Rajko Ležaić,

                                                                              Predsednik Skupštine