ZS logo sajt

Istorijske ličnosti

Mihajlo Mikašinović

mihajloM

Mihajlo Mikašinović

1715. – 1774.

Bio je vjeran svom narodu i svom pozivu, pa je završio kao tragičar u helenskim vremenima, rekao je penzionirani sociolog Svetozar Livada na promociji knjige "Mihajlo barun Mikašinović od Zmijskog polja" autora Đure Zatezala. Knjiga je posvećena prvom Srbinu koji je u 18. vijeku postao austrijski general, ali je zbog ljubavi prema svom narodu, čija je prava štitio, bio ražalovan i ostavljen da umre u bijedi i samoći.

Ilija Birčanin

Ilija bircanin

Ilija Birčanin

(Kostrača kod Milića 1764 — posečen 4. februar 1804, Valjevo)

Knez podgorske knežine, posečen u Seči knezova krajem januara 1804. (po starom julijanskom kalendaru ili 4. februara po novom) u Valjevu. Sahranjen je u manastiru Ćelije u blizini Valjeva.

Slobodan Jarčević

jarcevic

Slobodan Jarčević

(02. februara 1942. Gornje Rav­no, Ku­pres, Jugoslavija - 18.8.2020. Beograd, Srbija)

Po­ro­di­ca Slobodana Jarčevića pre­se­lje­na je u No­ve Ko­zar­ce, Opština Ki­kin­da, Ba­nat – SR Srbija, 1946. go­di­ne. Otac, bo­rac an­ti­fa­ši­sta je umro1949, pa je Slobodan ostao s maj­kom i dva mla­đa bra­ta. Maj­ka mu je bi­la ne­pi­sme­na rad­ni­ca, te mu je ško­lo­va­nje bi­lo ne­re­dov­no.

Petar Popovic Pecija

Petr Pecija  

Petar Popović Pecija

(1826. — 1875)

Petar Popović, zvani Pecija (1826. — 1875) je rođen od oca Petra i majke Ilinke u selu Bušević u Krupskoj. Većinu života proveo je u gradu Kostajnici.Petar je sam naučio pisati i čitati, a osim srpskog govorio je i turski jezik.

Luka Vukalović

lukav

Luka Vukalović

(Bogojevići u Zupcima,Trebinje, Istočna Hercegovina, 18. oktobar 1823 — Saltakča, Odesa, Rusija 6. jul 1873)

Vođa srpskog ustanka u Hercegovini 1852—1862.Vukalović je u Trebinju izučio puškarski zanat i neko vreme se bavio njime u Herceg Novom. U doba Omer-pašine akcije protiv Crne Gore vratio se 1852. u rodni kraj, gde je izabran za plemenskog glavara i kapetana.

Ilija Smiljanić

Ilija Smiljanić

(Lika, nepoznato - Vučjak, klanac na Velebitu, 5. septembra 1654)

Uskočki harambaša i serdar.
Iz rada Božidara Petranovića, pisanog o srpskoj porodici Smiljanića u Srpsko-dalmatinskom magazinu iz 1841. godine, vidi se da je Ilija sin Petra Smiljanića, istaknutog harambaše rodom iz Like. Ilije je uskočki (morlački) harambaša, serdar i narodni junak Dalmacije iz 17. vijeka. Za vrijeme mletačko-turskog (Kandijskog) rata 1645-1669, kda je teret odbrane Dalmacije pao na uskoke, komandovao je odredom čija su dejstva, uz ostale uskočke čete, imala odlučujući značaj za odbranu Ravnih Kotara.

Pero Kreco

Srpski vojvoda Перо Крецо

Pero Kreco
(1846 — 1907)

Vojvoda, odnosno jedan od vođa bosansko-hercegovačkog ustanka protiv otomanske vlasti 1875 — 1878. i poslanik prve skupštine austrougarske provincije Bosne i Hercegovine.

Vuk Mandušić

vuk mandusic

Vuk Mandušić

Srpski uskočki vojvoda (harambaša) u Dalmaciji (okolina Šibenika, sada selo Bribir do Bribirskih Mostina) iz 17. vijeka, koji je ratovao u službi Mletačke republike protiv Turaka, za vrijeme Kandijskog rata. U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe. Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke.

Vasilije-Vajan Kovačević

Srpski pop Vasilije Vajan Kovacevic 1844 1896.jpeg

Vasilije-Vajan Kovačević

(Pritoka-Bihać, 1844-1896)

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve, cenjeni nacionalni radnik i srpski krajiški vojvoda, bio je jedan od glavnih vođa Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878).

Stojan Janković

stojan jankovic

Stojan Janković

Stojan Mitrović Janković

(oko 1635—1687)

U srpskoj narodnoj pesmi češće izgovaran kao Janković Stojan) bio je jedan od vođa kotarskih uskoka u XVII veku, poglavar i upravnik morlaka, serdar Kotara, kavaljer sv. Marka, konjički kapetan, zapovednik tvrđave Ostrovice.
Stojan Janković je sin Janka Mitrovića (1613—1659), harambaše, glavnog poglavara morlačke narodne vojske u Kandijskom ratu, čiji otac Mitar je iz Žegara. Mitrovići su se doselili zajedno sa drugim Žegaranima 1647. u Budim kod Posedarja na mletačkoj teritoriji.1)

Tešana Podrugović

gusle16

Tešan Podrugović

(1783-1815.)

On je vrlo lijepo znao udarati u gusle, ali pjevati nije znao (ili nije ćeo) nikako, nego je pjesme kazivao kao iz knjige; i za skupljanje pjesama taki su ljudi najbolji, jer oni osobito paze na red i na misli, a pjevači (osobito koji su samo pjevači) mlogi pjevaju i ne misleći šta…

Mihajlo Latas - Omer-paša Latas

Omer Pacha LATAS

Mihajlo Latas (Omer-paša Latas)

 (Janja Gora, opština Plaški, 24. septembar 1806 – Carigrad, 18. april 1871)

Turski paša srpskog porijekla, rodom iz srpskog područja u Hrvatskoj.Prvo, ime mu je bilo Mihailo, „Mićo“. Rođen u Janjoj Gori koja se u to vrijeme nalazila u Austriji, kao sin nižeg oficira u austrijskoj vojsci, učio je srednju školu u Gospiću.

Mladen Sojanović

mladens

Mladen Stojanović

(Prijedor, 7.april 1896. – Jošavka, 2.april 1942.)

...»I rodi mi se sin Mladen, sedmog aprila 1896. godine», zabilježi proto Simo Stojanović radostan trenutak. Tog dana, a već je imao dvije kćerke, rodi mu se prvo muško dijete. U čudno vrijeme. Jednu okupaciju, onu tursku, zamijenila je druga, ovaj put velika imperija Habzburga.

Stevan Šupljikac

st supljikac

Stevan Šupljikac
(Petrinja, 1786 – Pančevo, 27. decembar 1848.)

Austrijski general-major i prvi vojvoda Srpske Vojvodine. Rođen je u Petrinji u Austriji (današnja Hrvatska), a umro u Pančevu (Vojvodina, Austrija (danas Srbija).
Šupljikac potiče iz graničarske porodice.

Lazar Škundrić

lazar skundric

Lazar Lazo Škundrić

(1825-19??)

Poslednji lički hajdučki vođa (harambaša: 1862-1865), rodio se 1825. godine u selu Prljevu (Lika) u srpskoj pravoslavnoj porodici, od oca Dane Škundrića (17??-1850) i majke Janje Bukarica (17??-1842), koja je pre udaje živela u Erveniku (severna Dalmacija).

Svetozar Borojević

svetozar borojevic

Svetozar Borojević
Svetozar Borojević od Bojne, (nem. Svetozar Boroević von Bojna, (13. decembar 1856, Umetić, Banija, Vojna krajina, Austrijsko carstvo – 23. maj 1920, Klagenfurt, Republika Austrija)

Feldmaršal austrougarske vojske, jedan od najistaknutijih austrijskih vojskovođa, ugarski (mađarski) plemić (od 1905) sa predikatom „od Bojna", i pravom da bude proizveden u mađarskog barona (od 1917), rođen u srpskoj pravoslavnoj porodici.

Stevan Binički

Mladi Stevan Binicki

Stevan Binički

(Mušaluk, Gospić, 20. decembar 1840 — Beograd, 28. april 1903.)

Oficir austrijske i kasnije srpske vojske.Stevan Binički, se školovao za inžinjerijskog graničarskog tehničara u Italiji i u Austriji. U austrijskoj vojsci se ističe 1866. tokom bitke kod Kenigreca. Položivši zakletvu za srpskog podanika, 16. aprila 1868, primio je srpsko državljanstvo.

Vojvoda Trivun Bundalo

trivun bundalo

Trivun Bundalo

(Hašani – Krupa, 1842. - ? )

Vojvoda Trivun Bundalo, rodjen u Hašanima (Krupa na Uni), od oca Jovana i majke Deve. Jedan od vodja bosansko-hercegovačkog ustanka 1875 – 1878. Savremenik i saborac krajiških hajduka:Petra Popovica Pecije,Goluba Babića,Trive Amelice, popa Jove Gaka, popa Vajana Kovačevića i Sime Davidovića.

Knez Ivo od Semberije

knezivo

Ivan Knežević

(Popovi, 1760 — Šabac, 29. jun/12. jul 1840.)

Poznatiji u narodu kao Knez Ivo od Semberije je bio knez nad svim selima tadašnje Bijeljinske nahije.
Knez Ivo je rođen u Popovima kod Bijeljine. Pored Filipa Višnjića jedan je od najznačajnijih srpskih istorijskih ličnosti rođenih u Semberiji i kao takav se pojavljuje na grbu opštine Bijeljina.

Sava Vladislavić Raguzinski

vladis

Sava Vladislavić Raguzinski

(Jasenik 1668. - Sankt Peterburg 1738.)


Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ (rus. Sávva Lukíč Raguzínskiй-Vladislavič, graf Raguzinskiй ili Illiriйskiй; Jasenik, 1668. - Sankt Peterburg 1738) je bio srpski trgovac i avanturista, koji je kasnije otišao u Rusiju i ušao u službu ruskog cara Petra Velikog. Poverene su mu mnoge diplomatske misije u Carigradu, Rimu i Pekingu. Njegovo najznačajnije delo bio je Kjahtinski dogovor, koji je regulisao odnose Rusije i Kine sve do sredine 19. veka.

Hadži Staka Skenderova

staka skenderova velika

Hadži Staka Skenderova

Sarajevo, ca.1830./1831.- Sarajevo, 1891.
„No jedno je, što nam se vrlo daje na čudo.Usred Sarajeva, gdje korov divljaštva raste bujno, nikla jedna učiteljka, djevojka, po imenu Staka Skenderova, koja nam se čini kao Deifoba, koja u opustjeloj kakvoj pećini proriče usamljenih glasova žive istine.Ta usamljenica u pustinji, progonjena po neizobraženom općinstvu, sama otvori djevojačku učionicu.“

Stojan (Dobrilović) Čupić

stojan cupic

Stojan (Dobrilović) Čupić
(Piva, 1765 — Zvornik, 1815)

Jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka, poznat i pod imenom Zmaj od Noćaja. Veoma rano je ostao bez roditelja, pa iako mlad, ali i najstariji u porodici, odlučio je da se preseli u Srbiju. Sa tri sestre zaputio se u Mačvu u Crnobarski salaš, gde mu je živeo deda po ocu.

Golub Babić

golub babic

Golub Babić

Rođen je u Trubaru kod Drvara 7. septembra 1824 g. od oca Ilije i majke Vasilije. Odrastavši najprije se borio protiv turskog zuluma kao hajdučki harambaša u jugozapadnoj Bosni i Tromeđi.

Mićo Ljubibratić

mico ljubibratic

Mićo Ljubibratić
(Ljubovo, Trebinje, 1839 — Beograd, 26. februar 1889)

Srpski vojvoda u Hercegovini.U hercegovačkim ustancima (1857—1862) ističe se hrabrošću, sarađuje sa vojvodom Lukom Vukalovićem, i sarađuje sa oslobodilačkim pokretom Garibaldija u Italiji.

Manojlo Bubalo - Kordunaš

xx

Manojlo Bubalo-Kordunaš

(1866—1939)

Otkako je završio učiteljsku školu pa dalje celog svog života, pored pedagoško-prosvetnog rada, bavio se vrlo marljivo skupljanjem narodnih predanja i tako veoma zadužio našu etnološku nauku. Građa koju ovde objavljujemo ima ton pedagoško-etnografskog spisa kakav imaju i drugi njegovi radovi uvek pisani lepim narodnim jezikom s obiljem dragocenog etnološkog materijala.

Gavrilo Princip

g.principjpg

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip je rođen 25. jula 1894. u Obljaju, kod Bosanskog Grahova a umro je 28. aprila 1918. u češkom zatvoru Terezijenštat. Kao devetnaestogodišnjak i član tajne organizacije Mlada Bosna, izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914.

Filip Višnjić

Filip Višnjić

(1767-1834)

 Jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pesama.Filip Višnjić je rođen na Majevici , u selu Gornja Trnova , opštinaUgljevik . Oslepevši od velikih boginja još kao dete, Višnjić je postao profesionalni pevač.

Petar Kovačević Mostarac

pkovacevic

Petar Kovačević Mostarac

(19.avgusta 1793. – 17.juna 1864.)

Rođen 19. avgusta 1793. od oca Mihaila po zanimanju zlatara i majke Rose, jedno vrijeme boravi u Dubrovniku i Sarajevu a potom odlazi u Šibenik radi boljih uslova rada a i zbog kuge koja je u to vrijeme harala ovim krajevima. Petar Kovačević svojim poštenjem stekao je veliki ugled u Šibeniku.