ZS logo sajt

Vid Vukasović Vuletić

Vuletic Vukasovic Vid

Vid Vukasović Vuletić

(Brsečine, 16. decembar 1853 — Dubrovnik, 10. jul 1933)

Književnik, istoričar i etnograf, saradnik najpoznatijih listova i časopisa svoga vremena..
Poreklo vodi od ugledne srpske porodice iz Graca, u Hercegovini, gde su njegovi rođaci, u vreme Hercegovačkog ustanka, ratovali protiv Turaka.

Kršten u rimokatoličkoj crkvi. Učitelj po obrazovanju, istoričar, sakupljač narodnih umotvorina i etnograf po opredeljenju. Vid Vuletić-Vukasović je bio saradnik najpoznatijih listova i časopisa svoga vremena, među kojima: „Slovinca’’, „Javora’’, „Zore’’, „Dubrovnika’’, „Bršljana’’, kao i Kašikovićeve „Bosanske vile’’ i Mikovićevog „Srpskog magazina’’.

Dionisije Miković je ostavio i zanimljivo svedočanstvo o ličnoj Vukasovićevoj biblioteci. „Naš Vid ima krasnu knjižnicu i zbirku starina. Kad sam mu 13. aprila 1892. god. u kuću ušao, meni se činilo, da sam ušao u kakav muzej ! On o svakoj starini pripovijeda, kao da iz knjige čita. Među starinama drži i naše srpske javor-gusle.’’ U biografiji autor je nabrojao i priznanja koja je V. V. Vukasović dobio za svoj istraživački rad. Tekst odiše poštovanjem i divljenjem prema ličnosti i značajnom poslu kojim se ovaj budući akademik bavio.

Biografija na sajtu SANU
Vid VUKASOVIĆ VULETIĆ
(Brsečine kod Dubrovnika, 16.12.1853. - Dubrovnik, 10.7.1933.)
pedagog i pisac
učitelj i profesor pedagogije u ženskoj preparandiji (Dubrovnik).
SKA: dopisnik (Akademije društvenih nauka) od 5. II 1907.
Biografija, bibliografija: NE 1 (U. Džonić). - ESI 319 (G. Tomović).

 

vid vuletic 1897

nastavak

vid vuletic nastavak 1897vid vuletic1 1897

nastavak

vid vuletic2 1897

"Bosanska vila" 1897.