ZS logo sajt

Muzičari

Radmila Smiljanić

SMILJANIC 2008

Radmila Smiljanić

Rođena 25.jula 1940. god.u Banja Luci je srpska operska primadona, sopran, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, redovni profesor na Katedri za solo pjevanje Fakulteta muzičke umjetnosti Univerzitata umjetnosti u Beogradu i član Senata Republike Srpske.
Radmila Smiljanić je majka Nikole Mijailovića. Postala je Senator Republike Srpske u drugom sazivu Senata 2009. godine.

Miroslav Čangalović

cangalovic

Miroslav Čangalović
(Glamoč, 03.februar 1921. - Beograd, 01. oktobar 1999.)

Bio je operski pjevač, bas.Rođen u Glamoču od oca Mihaila. Zahvaljujući prijateljstvu sa porodicom Dušana Trbojevića, istaknutog srpskog pijaniste i kompozitora, upoznaje se sa pjevanjem i koncertnim muziciranjem.Posjedovao je ugodan baritosnki glas kojim je ulazio u pamćenje onih koji su slušali njegovo pjevanje.

Divna Đoković

divna

Divna Đoković
(Livno, 1915. – Beograd, 2005.)

Divna Đoković (rođena Radić) rođena je u Livnu 1915. godine, a detinjstvo je provela u Sarajevu, gde je učila muziku: klavir i pevanje. Nakon što je maturirala, postala je slušalac Glumačke škole Narodnog pozorišta u Beogradu, teatra na čijoj pozornici je zaigrala već 1935. godine, tumačeći Hedvigu u Ibzenovom komadu „Divlja patka“, kao alternacija proslavljene glumice Ljubinke Bobić.

Svetozar Pisarević

Svetozar Pisarević
(Bosanski Šamac, 25. decembar 1885 — Beograd, 3. novembar 1929)


Prvak Beogradske opere. Bio je bas po registru. Nastupao je u Ljubljanskoj i Zagrebačkoj operi, a 1919. postao je član tek osnovane Beogradske opere. Kao obrazovani umetnik i izraziti talenat odmah je dobio niz velikih uloga (opere Knez od Zete, Suton, Prodana nevesta, Boris Godunov, Knez Igor, Leteći Holanđanin). Miloje Milojević je posebno isticao Pisarevićeve uloge kardinala Bronjija u operi Jevrejka, starog Jevrejina u operi Samson i Dalila i Sarastra u operi Čarobna frula.
Iznenadna smrt Svetozara Pisarevića 1929. godine bila je ogroman gubitak mladoj beogradskoj opernoj sceni.

Josif Runjanin

josifrunjanin1a 1

Josif Runjanin
(Vinkovci, 8. decembar 1821 — Novi Sad, 2. februar 1878)

Josif Runjanin je rođen u Vinkovcima, u tadašnjoj Habzburškoj monarhiji ali je poreklom iz Loznice. Porodica se odatle prvo preselila u Bijeljinu, zatim u Slavoniju a na kraju u Srem.
Josif Runjanin je poznat po svojim delima Rado Srbin ide u vojnike i Lijepa naša domovino, koja je danas himna Republike Hrvatske.

Vlado S. Milošević

vm

Vlado S. Milošević

(1901—1990)

Srpski akademik, kompozitor, etnomuzikolog, horovođa i pedagog.
Osnovnu školu i gimnaziju završio u Banjaluci, gdje dobija i prve muzičke osnove. Studije, prvo istorije i geografije završio u Beogradu, a potom i muzike, pedagoški smjer, u Zagrebu. Predavao na Učiteljskoj i Muzičkoj školi u Banjaluci i Nišu, radio u Muzeju Bosanske krajine, dirigovao horom SPD „Jedinstvo“.