ZS logo sajt

Sport, gluma zabava

Božidarka Frajt (Grublješić)

BozidarkaFrajt

Božidarka Frajt (Grublješić)

(11. novembar 1940, Velika Žuljevica – Novi Grad)

Jugoslovenska glumica srpskog porekla.Rođena je kao Božidarka Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Godine 1942. za vrijeme Kozaračke ofanzive ustaše su streljale njenu majku Vidu, a jednogodišnju Božidarku zajedno sa hiljadama kozaračke dece deportovali, prvo u logor za decu u Sisku, a zatim u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu.

Zdravko Šotra

zdravko20sotra

Zdravko Šotra

Jedan od najpoznatijih srpskih režisera, svoju karijeru je započeo još 50-ih godina prošlog veka. Zdravko je rođen 13. februara 1933. godine u Stolcu. Milionski auditorijum je tokom proteklih godina do danas, oduševljen Šotrinim TV serijama, neke od njih su:

Gordan Mihić

gordan20mihic

Gordan Mihić

Rođen je u Mostaru 1938. godine. Nakon završetka studija književnosti u Beogradu, 1957. godine, počinje sa radom kao novinar u dnevnom listu Borba. Na početku svoje blistave karijere pisca scenaria, Gordan Mihić se bavio istraživačkim novinarstvom koji je radio strogo i precizno, ali ga je istovremeno krasila i bogata stvaralačka radoznalost.

Tihomir Stanić

Тихомир Станић

Tihomir Stanić

(Šeškovci kod Laktaša, 17. novembar 1960)

Srpski glumac. Tihomir Stanić je rođen u Šeškovcima, a djetinjstvo je proveo u Kozarskoj Dubici, gdje mu je otac bio učitelj. Upisao je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Siniša Pavić

sinisa20pavic

Siniša Pavić

Rođen je 1933. godine u Sinju, završio je Pravni fakultet u Beogradu 1956. godine. Već tri decenije serije koje su snimane po njegovim scenarijima zabavljaju široke narodne mase.Prvi roman Siniše Pavića jeste "Višnja na Tašmajdanu" koji je posle velike popularnosti dočekao i filmsku adaptaciju.

Aleksandar Bošković - Aco

aco1

(Maglaj, 18.8.1931. - Sarajevo, 25.6.2014.)

Najbolji alpski skijaš Bosne i Hercegovine svih vremena. Rođen 18.8.1931. godine u Maglaju u Kraljevini Jugoslaviji, od oca Vase i majke Milke. Nekoliko godina nakon rođenja njegov otac, željeznički službenik, dobija premještaj u Sarajevo, tako da je Aleksandar sav svoj život proveo u Sarajevu, gdje je i 25.6.2014. godine i umro i gdje je i sahranjen.

Dušan Vukotić

vukotic

Dušan Vukotić

(7.2.1927. godine, Bileća, Kraljevina SHS - 8.7.1998. godine, Zagreb)

Naš prvi oskarovac je djetinjstvo proveo u Bileći, a kako mu je otac bio državni službenik koji je dobio posao u Zagrebu, preselili su se u Zagreb, gdje je Dušan studirao Arhitektonski fakultet.