ZS logo sajt

Tihomir Stanić

Тихомир Станић

Tihomir Stanić

(Šeškovci kod Laktaša, 17. novembar 1960)

Srpski glumac. Tihomir Stanić je rođen u Šeškovcima, a djetinjstvo je proveo u Kozarskoj Dubici, gdje mu je otac bio učitelj. Upisao je Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Svoje prve uloge ostvario je u Ateljeu 212. Svoj rad je vezao najviše za pozorište, mada se pojavljivao i na filmu. U pozorištu je igrao više od 90 uloga, a najpoznatije su mu glavne uloge u „Henriku IV“, „Divljem medu“, „Svetom Georgiju“. U TV-seriji Kraj dinastije Obrenović igrao je kralja Aleksandra, u filmovima Zdravka Šotre je uglavnom igrao naratora Stevana Sremca.

Zajedno sa svojim mlađim bratom Bogdanom, osnivač je producentske kuće Balkan Film, sa sjedištem u Kozarskoj Dubici. I do sada je producirao filmove, Turneja (Goran Marković), Neke Druge Priče (segment Srpska priča, Ana Marija Rosi), Neprijatelj (Dejan Zečević), Top je bio vreo (Boban Skerlić) i Falsifikator (Goran Marković).

Dobitnik je nagrade za najboljeg glumca na Brazilskom festivalu filma „Fantaspoa“ za ulogu u filmu „Neprijatelj“, režisera Dejana Zečevića.